Değerli Hocamız Mehmet Ali SULA Vefat Etti

“ Vakfımız üyesi, çok kıymetli muhterem hocamız, emekli müftü MEHMET ALİ SULA vefat etmiştir. Cenazesi 09 Temmuz Pazar günü Öğle namazına müteakip İlahiyat Camii'nden kaldıracaktır.Merhuma Allah’tan rahmet yakınlarına da başsağlığı diliyoruz” EVLİYAZADE EĞİTİM VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI   Erzurum Müftüsü Hasan Hüsnü Sula'nın babası, Ak Parti Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu’nun dayısı, Eski Diyanet İşleri Başkanı Fahri Demir’in hocası  Mehmet Ali Sula Hocaefendi 08.07.2017 öğleden sonra İzmir’de vefat etti. Bir asra yaklaşan ömrünü Kur'an yolunda, İlim, irfan yolunda harcayan, Hakk dostu, Mümtaz insan emekli müftü, Merhum Mehmet Ali Sula Hocaefendi İzmir'den Yarın Uçakla Trabzon’a götürülecek, Cenazesi Pazartesi günü Trabzon Çaykara Eğrisu yaylasında defnedilecektir. Merhum Mehmet Ali Sula Hocaefendi ’ ye Allah’tan rahmet, Hasan Hüsnü Sula’ başta olmak üzere, kederli ailesine, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar ve başsağlığı dileriz. Rabbim mekanını Cennet eylesin.. Erzurum Müftüsü Hasan Hüsnü Sula,  06 Temmuzda sosyal medyada babasının ağır hasta olduğunu  ifade etmiş ve dua isteyerek bu şiiri paylaşmıştı.... BABAM AĞIR HASTA. SEVENLERİNDEN DUALAR İSTİYORUM. ALLAH RIZASI İÇİN BABAM Babam! Bir koca adam. Bir hoca adam.
Sulalardan Cafer Efendi Çaykaravi Büyük bir müderristi, ilmiyse kavi Hayatını kolaylaştıran dört eşti. Evladı altı erkek onbir kardeşti. Üç âlim yetişti onun soyundan Yahya, Ali Şükrü ve Mehmet Ali. Mehmet Ali Babam! Bir koca adam. Bir hoca adam. Diyar diyar dolaştı ilim uğruna Ankara, Çatalzeytin, Araklı Evinde talebeleri ilme meraklı Çaykara'da küçücük bir oda Bir daktilo ve iki sandalye Müftülük yaptı orada Çoğu zaman yoksuldu ve muhtaçtı Ama yemezdi, yedirirdi, içmezdi, içirirdi. Çünkü ilim talipleri açtı. Nazilli, Malkara, Tekirdağ, Edirne'de Müftüyken İlim meclisleri açtı. Etrafına nur saçtı. İlim saçtı. Mehmet Efendi, Babam! Bir koca adam. Bir hoca adam. Antalya, İzmir, Kazakistan görev yaptığı yerler. En son görev yaptığı Almanya ve Manisa'yla beraber Nam saldı dört bir yanda koca koca. Fetvası sağlam, ilmi derya gibidir. Cafer Efendizade Sula Hoca. Efendi babam. Bir koca adam. Bir hoca adam. Eyvâh, fani dünyada artık güneş batıyor Dağ gibi adam şimdi, mecalsizce yatıyor. Çağırdı kardeşleri, elini uzatıyor. Ayrılık vakti yaklaştı. Gamıma gam katıyor Babam! Bir koca adam Bir hoca adam. Şahitsin sen Ya Rabbi, Hak yolda çabasına Alnı ak yüzü berrak kavuşsun babasına Sevdikleriyle birlikte komşu olsun Allah’ım! Habibullah Muhammed Mustafa teb'asına Babam! Acısını duyduğum. Tuttuğu güzel yola yüreğimi koyduğum. Bir koca adam! Bir hoca adam! ****
Emekli Müftü Mehmet Ali Sula  özgeçmişi Din bilgini, yönetici, müftü (D. 1932, Soğanlı köyü / Çaykara / Trabzon – Ö. 2010, İstanbul). Babası Cafer Zihni Efendiden hafızlık, Arapça, sarf, nahv, mantık, meâni, beyân, bedî, tefsir, hadis, fıkıh ve akaid dersleri, Çaykara vaizi H.Hasan Rami Yavuz Efendiden tefsir, kelam, usul-i fıkıh ve feraiz dersleri aldı. 01.07.1950 tarihinde imam-hatip olarak göreve başladı. 28.09.1950 tarihinde vaizliğe atandı. 1955-1956 yıllarında Kastamonu Çatalzeytin, 1956-1958 yılları arasında Trabzon Araklı, 1958-1960 yılları arasında Çaykara, 1960-1962 yılları arasında Aydın Nazilli, 1962-1963 yıllarında Adıyaman Gerger ve 1963-1964 yılarında Tekirdağ Malkara, 20.07.1964-17.04.1966 tarihleri arasında Tekirdağ, 18.04.1966-01.08.1968 tarihleri arasında Edirne, 02.08.1968-05.09.1971 tarihleri arasında Antalya müftülüğü görevlerinde bulundu. Kendi isteği ile 06.09.1971 tarihinde İzmir il vaizliğine, 11.08.1981 tarihinde Manisa il vaizliğine atandı. 10.02.1986 tarihinde emekli oldu. Diyanet Vakfı tarafından Hollanda, Almanya ve Kazakistan’a görevli olarak gönderildi. Emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşti ve burada İlim Yayma Cemiyeti’nde görev aldı.   Kaynak : Dinibülten